Luomuviljelyä vegaanisesti!

Oletko koskaan miettinyt, miten porkkanasi viljellään? Sinä käyt ehkä rehulla, mutta millä syömäsi ruuan viljelymaa on ruokittu? Fossiilisista
polttoaineista tehdyillä lannoitteilla tai karjanlannalla?  Vegan-organic networkin (VON) tarkoituksena on tehdä tutkimusta ja tiedotustoimintaa karjattoman luomuviljelyn mahdollisuuksista pelloilla ja puutarhoissa, jotta vegaanista luomuruokaa tulisi laajasti saataville.

Tämä toteutetaan:

Vegaanisen luomuviljelyn menetelmiä:


VON-verkosto on täysin GMO-vastainen, eikä hyväksy kemianteollisuuden tuotteisiin tai teurasjätteisiin tukeutuvaa tuotantoa.

Tule mukaan! Lisätietoja:  www.elonmerkki.net/von-fi   :   www.veganorganic.net (Britanniassa)    :    sähköpostitse von-fi (A)t elonmerkki.net


Lue myös "Karjavapaan luomuviljelyn ja viljelijöiden julkilausuma" !


Ruokaan liittyviä reseptejä yms.

   Luomuvegaaniverkosto järjestää villivihannesten, yrttien ja sienten hapatuskursseja maitohapposäilönnästä, ekologisista säilöntämenetelmistä ja rikkaruohojen ravintokäytöstä kiinnostuneille tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan. Viimeisin kurssiaineisto löytyy täältä. Latest version in english about fermentation of wild foods is available here. Kts. myös Helena Sarvelan hapatusruukkujen käyttöohjeet.

Tärkeä oppimateriaali Euroopan alueen villikasvisravinnosta on Francois Couplanin "La Cuisine Sauvage - Comment accommoder mille plantes oubliees, Encyclopedie des plantes comestibles de l'Europe vol. 2" vuodelta 1984 ja tutkijan ranskankielinen sivusto, (huom! on infoa englanniksikin).

   Tempehin valmistus on perinteinen indonesialainen tapa jalostaa papuja tai muita siemeniä paremmin ihmisen ruuansulatuselimistölle sopivaan muotoon käyttämällä apuna mm. Rhizopus-homeiden entsyymitoimintaa. Menetelmällä on huikeita mahdollisuuksia ja sen kaikkia sovelluskohteita ei vielä tunneta. Luomuvegaaniverkoston TEMPEH-projektin viimeisin tausta-aineisto löytyy täältä. Kts. myös http://www.tempeh.info

   Vegaaniliiton fennoveganismi -sivut tarjoavat kattavasti tietoa lähialueveganismista.


Sähköpostilista

"Tervetuloa luomuvegaani-listalle !"

   Lista tarkoitettu keräilijä-puutarhurin elämäntavan tutkimiseen, sekä karjattomasta ja "karjavapaasta" luomuviljelystä tiedottamiseen, aiheen parissa toimivien ihmisten väliseen kommunikaatioon yms. vuorovaikutus- ja kehitystoimintaan. Listalle saa lähettää myös aiheeseen etäisemmin liittyviä uutisia tai muuta kiinnostavaa, mutta epämääräisempään keskusteluun tai suunnitteluun on suositeltavaa käyttää henkilökohtaisia osoitteita. On myös hyvä muistaa että todellinen viestintä tapahtuu ilman teknologisia apuvälineitä suoraan elävien ihmisten välillä.

   Luomuvegaanilistalle liittytään lähettämällä viesti  toistaiseksi osoitteeseen "ossi (at) kulma (piste) net" net" otsikolla "luomuvegaani"
   (vaihda sulkukohtiin @ ja . ilman välilyöntejä) ...

   Kirjoita viestiin lyhyesti miksi liityt ja ois kohteliasta vaikkapa esittäytyä tai esittää jokin kysymys. Tällä on vaikutusta listalla tapahtuvaan viestintään, vaikkei sitä välttämättä huomaakaan.

   Kaikki "luomuvegaani" -listaan tai verkostoon liittyvät kysymykset, näkemykset, ehdotukset, pyynnöt, kehitysavun tai resurssien tarjoukset yms. ovat tervetulleita em. osoitteeseen.

ja mikäli tahdot kommunikoida kryptattuna : public gpg-key


Kirjallisuutta, mediaa ...

Animal Voices Radio Show: Stephane Groleau from Quebec explains the principles behind vegan organic gardening, and its benefits when compared to more 'conventional' methods which rely on the exploitation of animals. - Englanninkielinen radiohaastattelu.

October Books - Vegan Mail Order Catalogue: Täältä löytyy vegaanista luomuviljelyä, elämäntapaa yms. koskevia kirjoja ja lehtiä. Eritoten Jenny Hallin ja Iain Tolhurstin "Growing Green: Organic Techniques for Sustainable Future" on tuore perusteos, joka kattaa käytännön karjavapaat luomuviljelyohjeet traktorilla, pienkoneilla ja käsityökaluilla, sekä kertoo miksi tämä voi ratkaista useimmat moderniin maatalouteen liittyvät ongelmat. Teos soveltuu niin aloittelijoille kuin kokeneille ammattilaisillekin ja se osoittaa tapaustutkimusten kautta, kuinka eläinten lannasta ja teurastamoiden tuotteista luopuminen voi palkita viljelijän terveemmillä kasveilla, sekä  vähenevillä rikkaruohoilla, tuholaisilla ja taudeilla.

The Bountiful Gardens: Kataloogista voi tilata mm John Jeavonsin klassikkoteoksen: "How to grow more vegetables (and fruit, nuts, berries, grains and other crops) than you ever thought possible on less land you can imagine", jonka kuudes painos on tarkistettu ja päivitetty vuonna 2002.  Alkuperäinen seikkaperäisesti vegaaniluomuviljelyä käsittelevä teos julkaistiin vuonna 1974. Täältä löytyy myös Ecology Actionin tutkimusraportteja biointensiivisestä vegaaniluomuviljelystä. Todellista ravinnontuotannon mullistusta siinä missä "vihreä vallankumous" oli epämääräisen hörhökerhon katastrofaalinen harhakuva.

Vuorovaikutusta virittämään myös PDF-tiedostona varsin henkilökohtaisesta näkökulmasta kirjoitettu : "Käsityksiä taigan vegaanien luonnonmukaisesta elämäntavasta ja maailmasta" / Orava Ituparta (1997-2006)  - kyseessä on eräänlainen yksilöllinen yhteenveto eri tavoin tavoitettavissa olevasta tiedosta, jonka sisältöön liittyvät näkökulmat, lisäykset ja kysymykset ovat tervetulleita  luomuvegaanilistalle tai tämän sivun ylläpidolle ja edelleen kehiteltäviksi.

 • Omavaraisuudesta kiinnostuneiden kannattaa lukea myös Elämämme perusteista - Pohdintoja rahan, työn ja energian välillistä yhteyksistä,  jonka on kirjoittanut Lasse Nordlund, 2005 (1992)-


 • Merlintreks - luonnonläheiseen matkailuun ja puutarhurointiin keskittynyt monialayritys, jonka kirjavälityksen kautta voi hankkia mm. seuraavat teokset: "Eurotopia directory - intentional communities and ecovillages in Europe", "Ecovillage Living", sekä Anastasia-kirjoja.

  Kiinnostavaa luettavaa  jakelee myös esim. Re-pressed ja Muutosvoima


  stockfree organic standards Tutustu Vegan Organic Networkin uusiin karjattoman luomuviljelyn tuotantoehtoihin, sekä Soil Associationin Britanniassa rekisteröimään tuotemerkkiin tästä.


  Aineistoja opiskeluun tms. :


  Tietokantoja, yhteistyötahoja, esimerkkejä, ajatuksia jne. :


  Oppimateriaalia, tietokantoja:


  Verkostoja, oppimista, töitä, lomaa:

  Siemeniä, tietoa siemenviljelystä:

  Suomessa toimivia järjestöjä:

  Arboretumeita:

  Lisää verkostoja, säätiöitä yms:

  Ravitsemukseen ja terveyteen liittyviä sivustoja:


  Primitivismi, yhteys maahan:

  Sekalaista settiä, projekteja, kirjastoja:


  Mielenkiintoisia kaupallisia tuotteita;  Energia, rakentaminen yms.

  Informatiiivisia elokuvia, radio-ohjelmia yms. :  "Vielä tuo päivä koittaa, jolloin monokulttuuriviljelyn, karjatalouden, geenitekniikan, ase-, metsä- ja lääketeollisuuden, militarismin, turkistarhauksen, eläinkokeiden, kaivosbisnesten yms. valloituksen ja luonnonvarojen haaskauksen, hierarkioiden, nälkäongelmien, ilmastonmuutoksen ja sairauksien synnytyksen sijaan julkiset resurssit suunnataan tukemaan yleistä hyvinvointia, monipuolisen ravinnon. puhtaan veden ja terveiden asumusten riittävyyttä, paikallisyhteisöjen kehittymistä, sekä eläviä biologisia elinympäristöjä, jotka toimivat perustana monipuolisen ja terveen kulttuurielämän syntymiselle."
  Kolottaako uutishammasta? Etsi tuoreita tietoja maailman tapahtumista seuraavista:

    

   Tietoa alkuperäiskulttuureista:

  Speaking4Earth
  Adivasi Co-Operation Website
  Friends of Peoples close to Nature
  Survival International - press room
  Pro medios - Chiapas media project
  Netherlands Centre for Indigenous People
  Freunde der Naturvölker e.V - Saksa
  Indigenous Land Rights Fund
  Nanish Shontie - yhteisö Oregonissa
  Global Justice Ecology Project
  Solidarity South Pacific - News
  Soome-Ugri Rahvaste Infokeskus
  Taiga Rescue Network
  Saamelaisneuvosto
  Cultural Survival
  Global Response

  Uutisia GMO:sta, elämän patentoinnista yms.:

  Bio-IPR
  GM-Watch
  BioTech IMC
  GM-contamination Register
  GM-tracker - Aasia / Tyynimeri
  GE Trees program
  ETC-group News
  Seedling -lehti

  Uutisia ympäristöstä ja ihmisten kamppailuista:

  For Mother Earth
  Bellona Foundation
  Earth First! Journal
  Ecology Asia News
  The Mining News
  Mining Watch - Canada
  Sea Shepherd Conservation Society
  The Deep Sea Conservation Coalition
  Earth Liberation Prisoner's Support Network
  EcoEarth - Environmental News
  International Rivers Network
  Greenpeace International News
  Takku - uutisia suomeksi yms.
  Earth Liberation Front News
  Guerrilla News Network
  Infoshop News
  eco news bot

  Eläin-,  terveys,  tms.  aiheisia uutisia:

  Permaculture News
  Vegan Outreach Newsletter
  Farm Sanctuary in the News
  Vegan Prisoners Support Group
  Eläinten vapautuksen uutispalvelu
  Vegan Monthly (editor John Livesey)
  Society for Economic Botany Newsletter
  Vegan World Network Natural Health News
  Physicians Committee for Responsible Medicine
  Maailma.net - portti parempaan maailmaan
  Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen uutiset
      All for vegans and everyone else too
  Dawn Animal World News Watch
  Arkangel :: for animal liberation
  Bite Back Magazine - uutiset
  Pure Health and Nutrition
  Naturalist News
  Positive News
  Peace News


  "Alppien jäätiköt ovat sulamassa"

  "Grönlannin jäätiköt ja merenpinnan nousu"

  "Vegaaninen ravitsemus torjuu ilmastonmuutosta"
  "  kuvagalleria